November 1-től kötelező érvénnyel SEPÁ-zunk

Október 31-én jár le a határidő, amit az Európai Parlament az eurózónán kívüli tagállamok, így hazánk számára is, kijelölt, hogy a pénzügyi piacokon az euróátutalások és -beszedések eddig alkalmazott eszköztárát felváltsa a SEPA átutalások és beszedések rendszere. Azaz november 1-től idehaza is kötelező érvénnyel SEPÁ-zunk, de hogy ez egészen pontosan mit jelent, és mi vonatkozik belőle ránk, azt a következőkben tisztázzuk!

 

Mi az a SEPA?

A SEPA az Egységes Euró Fizetési Övezet (angolul: Single Euro Payments Area) rövidítése. Ez tulajdonképpen egy olyan földrajzi térség, ahol az állampolgárok, a vállalatok és a gazdaság más szereplői tartózkodási helytől és országhatártól függetlenül azonos jogok és kötelezettségek mellett tudják lebonyolítani mind a belföldi, mind a külföldi euróalapú fizetési műveleteiket. A SEPA tagjai a 27 EU tagország valamint Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia és Svájc.

A rövid, könnyen megjegyezhető szó fontos tartalmat hordoz mind a pénzforgalmi szolgáltatók, mind ügyfeleik számára. Nem csupán egy földrajzi területet, az EGT fentebb említett tagállamait foglalja magában, hanem az e térségben alkalmazott, az euróra kialakított egységes fizetési eszköztár elemeit, az átutalási és beszedési fizetési módot, továbbá a fizetési kártyahasználatot is jelöli. A SEPA fizetési módokkal lebonyolított euró fizetések kvázi „belföldi” fizetéseknek tekinthetők az Egységes Euró Fizetési Övezetben.

 

Jól hangzik, de miért érdekes ez számomra?

A SEPA területén alkalmazott, kizárólag az euróra kidolgozott egységes fizetési módok célja, hogy az ügyfelek átlátható, hatékony és kényelmes fizetési szolgáltatásokat vehessenek igénybe. Ez, a tagállamokra jellemző helyi szokásokon alapuló különbségek lebontásával, egységes fizetési elvek alkalmazásával lehetséges.

Az euróövezeti tagállamokban 2014. február 1-jétől kötelező a SEPA átutalásra és beszedésre történő áttérés úgy, hogy azzal párhuzamosan megszüntetik az azonos funkciójú nemzeti fizetési módokat. Az euróövezeten kívüli tagállamok esetében 2016. október 31. az a végdátum, amíg a SEPA fizetési módokra történő átállás végrehajtandó!

 

És ha én csak belföldre utalok euróban?

A SEPA fizetési módokat nem csak a határon átmenő pénzforgalomban alkalmazzák. A SEPA célja az egységes európai pénzforgalmi piac megteremtése. Az Egységes Euró Fizetési Övezeten belül minden  eurófizetés belföldinek minősül. A SEPA megvalósulásával  megszűnik  minden  különbségtétel a SEPA tagországokon belüli  és azok közötti (határon  átmenő) eurófizetési műveletek között. A kitűzött célnak megfelelően a SEPA fizetési instrumentumok folyamatosan felváltják a jelenlegi, országonként különböző fizetési módokat.

A SEPA szabványok hazai gyakorlati alkalmazására épül a 2012. július 2-ától működő napon belüli elszámolás, amely az elektronikusan csatornákon benyújtott belföldi forint átutalások körében 4 órán belül biztosítja a megbízások lebonyolítását, azaz a szóban forgó összeg a fizető fél bankjától a kedvezményezett más banknál vezetett számláján történő jóváírását.

 

Milyen előnyei vannak a SEPA használatának?

A SEPA megteremtésével a gazdaság szereplői a SEPA területén belül ugyanolyan egyszerűen tudják majd fizetési műveleteiket lebonyolítani, ahogy azt ma belföldön teszik. Az egységes szabványok, a gyorsabb teljesítés és az egyszerűsített feldolgozás hatékonyabb készpénzgazdálkodást, költségmegtakarítást és  új piacra jutási lehetőségeket eredményez, az ügyfeleknek pedig új, innovatív termékek sora áll majd a rendelkezésére.

 

Ez így mind szép és jó, de mit jelent ez a gyakorlatban?

 

Mi szükséges a SEPÁ-hoz?

 

Két fontos adatot szükséges a pénzforgalmi szolgáltatójának, vagy partnerének a rendelkezésére bocsátania:

A SEPA fizetések fontos feltétele, hogy mind az ügyfél, mind a partnerének bankja – tehát mindkét bank – tagja legyen annak a megállapodásnak, amely e fizetési módok alkalmazására jött létre. A megállapodásban résztvevő bankokról legegyszerűbben saját pénzforgalmi szolgáltatójától kérhet információt.

Ha tehát a fenti feltételek fennállnak és az ügyfél kiválasztotta az általa használni kívánt SEPA fizetési módot, kiválasztotta az IBAN kódokat, a tranzakció összegét és az adott fizetési módhoz tartozó egyéb információkat hibátlanul és hiánytalanul megadta megbízásához továbbá az összeg fedezetét is biztosította hozzá, akkor a pénzforgalmi szolgáltatók az előírt teljesítési határidőn belül lebonyolítják a fizetést.

 

SEPA Precízen

A Clean-Soft Kft teljes egészében felkészíti szoftvereit a SEPA-átállásra, így Ön az esetleges vállalati stratégiájának megváltozása kapcsán is biztos pontként számíthat az ügyviteli programjára.

Az Elektronikus Banki modulunk az euró, valamint más deviza alapú átutalásait is a SEPA rendszer által támogatott UNIFI (ISO 20022) szabványnak megfelelő XML fájlformátumban adja fel az Ön pénzforgalmi szolgáltatójának banki terminálja felé. A részletekről érdeklődjön Ügyfélszolgálatunk elérhetőségein!

 

Felhasznált források:
Magyar Nemzeti Bank
sepahungary.hu
K&H Bank

 

Kapcsolat

Kérés érdeklődés esetén szívesen állunk rendelkezésére!

Telefonszámaink:
Ügyfélszolgálat:+36 1 237 8070
Fax:+36 1 237 8079

Email címünk:
Információ kérés:info@cleansoft.hu
Ajánlat kérés:sales@cleansoft.hu
Demo kérés:demo@cleansoft.hu

Irodánk:Budapest, Tahi utca 53-59, 1135.

Google Map | Megközelítés

Irodánk Angyalföldön, a Béke utca - Tahi utca kereszteződésének közvetlen szomszédságában, a Fáy utcai VASAS sportteleppel szemben, a Rákos pataknál a Tahi Center irodaházban található!
A pontos címünk: 1135. Budapest, Tahi utca 53-59.

Köszönjük szépen megkeresését, munkatársunk 24 órán belül felveszi Önnel a kapcsolatot.

Megközelítés: Gépkocsival a belváros felől a Váci út-Lehel utca - Béke utca vagy a Ferdinánd híd-Lehel utca - Béke utca irányban, a Hungária körút-Róbert Károly körút-Lehel utca-Béke utca, Buda és Angyalföld irányából a Róbert Károly körút-Teve utca-Szegedi út-Béke utca vonalon, illetve a Váci út felől a Gyöngyösi utca / Fiastyúk utca-Béke utca irányból lehetséges. Újpest irányából a Béke utcán tudnak eljutni hozzánk.

Tömegközlekedéssel a 3-as Metró Lehel téri és Újpest Városközpont állomásától a 14-es villamossal, illetve a 105, 30, 30A és 20E autóbuszokal közelíthető meg irodánk.

Értesüljön elsőkézből híreinkről, legújabb megoldásainkról: iratkozzon fel havi hírlevelünkre. Miért éri meg Önnek?

Közösségi média

Kövessen minket a közösségi médiában is

LinkedIn | Blog.hu | Google+

MIÉRT ÉRI MEG ÖNNEK?


ÉRDEKLŐDÉS


REGISZTRÁCIÓ


Miért érdemes regisztrálni?
Regisztrált felhasználóink számára elérhetővé válnak azok a menüpontok,
amelyek segítséget nyújtanak a naprakész számviteli és ügyviteli munkavégzéshez.